
به گزارش ایرنا، بانک مرکزی «به منظور رفاه حال متقاضیان خرید سکه» و «در راستای توزبع عادلانه آن بین اقشار جامعه»، فروش نقدی سکه را متوقف کرد و از تاریخ ۲۹ آذر ماه، پیش فروش مسکوک طلا بدون هیچ گونه محدودیتی شروع خواهد شد. همچنین بنا بر گزارشها، قیمت ارز به بیش از ۱۴۰۰ تومان رسیده است چیزی حدود ۳۰۰ تومان اختلاف با ارز دولتی.
در حالی که به نظر می رسد سیاست بانک مرکزی برای کاهش قیمت سکه با شکست مواجه شده باشد، مروری بر سخنان هفته های اخیر بهمنی، رئیس کل بانک مرکزی و کیانی راد، معاون ارزی این بانک، نشان می دهد که احتمالا هدف اصلی دولت در مرحله اول کاهش قیمت سکه نبوده است. محمود بهمنی در نشستی با مسوولان اتاق تهران با اشاره به موضوع نقدینگی سرگردان، گفته بود که این پول ها باید کانالیزه شده و به سمت اقتصاد مولد هدایت شود. کیانی راد هم در روز نهم آذر گفته بود: «مردم بايد نسبت به دارايي و امنيتشان دقيق باشند و فكر كنند چراكه احتمال دارد يك روز سود كنند اما يك عمر به فكر ضرري باشند كه در اين مبادلات متحمل شدهاند. مردم بايد به سمت رزقي باشند كه بركت داشته باشد.» وی همچنین به مردم توصیه کرد که «داراييهاي خود را به خطر نياندازند و مراقب باشند به توليد كشور كمك كنند تا اقتصاد كشور پايدار شود».
از سوی دیگر به گزارش خبرگزاری مهر، علیرضا منادی سفیدان، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، از سود پانزده هزار میلیاردی دولت به دلیل گرانی سکه و ارز خبر داد. وی گفت دولت قصد دارد کسری بودجه خود را از محل سود ناشی از گرانی ارز و سکه، جبران کند.
بر مبنای تئوری های اقتصادی، «چرتکه»* معقتد است که تغییر شیوه اجرای سیاست به خصوص به دلیل عدم اطمینان مردم به دولت در این سالها، میتواند به راحتی منجر به شکست سیاستهای بانک مرکزی شود. سیاستهای پولی و مالی برای موفقیت نیازمند زمان هستند و باید به طور دقیق و به همان شکلی که گفته شده است، اجرا شوند. اگر دولت، حتی اندکی این سیاست را تغییر دهد یا سیاستی را اعمال کرده اما هدف دیگری را دنبال کنند، مردم به دلیل اینکه آموختهاند و انتظار دارند که دولت سیاست خود را هر لحظه تغییر خواهد و یا به اصطلاح، حرف و عملش یکی نیست، بر خلاف انتظار دولت عمل کرده و سیاست مورد نظر در بازار شکست خواهد خورد.
....
*چرتکه: بخش اقتصادی خودنویس