سر دوراهی میشینم، خودمو تنها میبینم!
راحتترین راه این است که به فرزندانتان بگویید تا برای شما سیستم مورد نیازتان را تعیین کنند ولی توقع نداشته باشید فهرستی که از امکانات مورد نیازتان برایشان اهمیتی داشته باشد و همانی باشد که شما به آن نیاز دارید و نه آنها.
خود من اگر مادرم بخواهد کامپیوتر بخرد ترجیح میدهم بتوانم بازیهای مورد علاقهام را روی آن اجرا کنم تا وقتی که خواستم از روی لپ تاپم به پشت میزتحریرش کوچ کنم.
شاید هم میخواهید در همین یک زمینه خاص قید روابط خانوادگی را بزنید تا تصمیمی مستقل بگیرید. اما از کجا معلوم که فروشنده بر اساس سود بیشتر و راحتی تهیه قطعات برای شما سیستمی را انتخاب نکند که تناسب کمتری با انتخاب فرزند کامپیوترباز شما داشته باشد؟
از نمایندگی میخرید؟ اگر ایران هستید، تقریبا هیچ نمایندگیای وجود ندارد که شما بتوانید به آن جا رفته و نیازهای خود را اعلام کنید و سیستم مناسب شما را تحویلتان داده تا با خیال راحت به خانه بیاورید.
از سایتهای آن لاین خرید میکنید؟ ابدا! فکرش را هم نکنید. هیچ سایتی نیست که خیال کاربران اینترنتی داخل ایران را از خرید یک کامپیوتر شخصی راحت کند. پس چاره چیست؟ دستها را بالا بزنید و خودتان «کارشناس» خرید کامپیوتر شوید! دست بردارید از اشارههایی مثل رشته دانشگاهی غیرمرتبط با کامپیوتر و سن زیاد و ترافیک و آلودگی هوا.
کامپیوتر واسه چی چی مه؟
نخستین پرسش این است که اساسا چه نیازی به کامپیوتر دارید؟ یک کاغذ بردارید و هر چیزی که شما را به این فکر انداخته فهرست کنید. هدف شما چیست؟ برای نمونه، میخواهید یادداشت روزانه بنویسید ولی کسی نتواند آن ها را بخواند؟ دلتان برای روزنامه خواندن سال ها پیش تنگ شده؟ از این که دیگران خبرآور شدهاند خستهاید و میخواهید این شما باشید که به دوستان و خانواده اخبار مهم روز را اطلاع میدهید؟ یا شاید هم میخواهید با اقوامی که ساکن جای دیگری از دنیا هستند چت تصویری کنید؟ موسیقی گوش دادن چی؟ نمیخواهید فیلم ببینید؟ نمیخواهید خود را در فیسبوک غرق کنید تا گذر عمر را فراموش کنید؟ همهی اینها و خیلی موارد دیگر میتواند انگیزههای خرید یک کامپیوتر شخصی باشد. اما چرا لپ تاپ نخرید؟ نخستین کار انتخاب یکی میان کامپیوتر شخصی و لپتاپ است.
کامپیوتر شخصی یا «پی سی» به همین کامپیوترهای بزرگی گفته میشود که «رومیزی» یا «دسکتاپ» هم خوانده میشوند. این اصطلاح به کامپیوترهایی گفته میشود که برای استفاده شخصی و خانگی به کار میرود.
نخستین کامپیوتر شخصی را شرکت بزرگ «آی بی ام»، سال ۱۳۶۰ به بازار عرضه کرد و بعد از آن کودور ۶۴ که در ایران هم بسیار محبوب بود، نسل بعدی آنها محسوب میشد.
اکنون دیگر کسی این کامپیوترها را به نام آی بی ام نمی شناسد، شرکتهای بزرگی در دنیا هستند که کامپیوتر شخصی تولید میکنند. اما به طور تقریبی میشود گفت هیچ کدام از آنها در ایران نمایندگی ندارند.
سمبل میکنی؟ «اسِمبِل» میکنیم!
روال کار در ایران به این صورت است که یک کامپیوتر شخصی را با قطعات مختلفی از محصولات متعدد شرکتهای مختلف، سوار هم میکنند که به این کار «اسمبل» کردن میگویند. این روش سالهاست در ایران رواج دارد و شغل زیادی تولید کرده است. بسیاری از جوانان دورههای اسمبل کردن میبینند و خیلیهای آن ها هم خود بر اساس تجربه این کار را میآموزند. شاید شما هم شنیده باشید که کسی در حال توصیه به جوانی که در حال انتخاب رشته دانشگاه بوده گفته باشد : «سختافزار می خواهی بخوانی که چه بشود؟ در ایران برای بستن کامپیوتر نیازی به مهندس سخت افزار بودن نیست که، نرمافزار بخوان و پیشرفت کن»!
لپ تاپ بگیرم، لپ تاپ نگیرم، لپ تاپ بگیرم، لپ تاپ نگیرم
اما لپ تاپ چی؟ لپ تاپ، نوع دیگری از کامپیوتر است که اگرچه این هم شخصی ست اما به این نام خوانده نمیشود. این رایانهها هم قدرت محاسباتی و عملیاتیای نظیر رایانههای شخصی دارند، قابل حمل هستند، اغلب دوست داشتنیتر از کامپیوترهای شخصی هستند، متاسفانه صفحه نمایش (مانیتور) کوچکتری دارند و خوشبختانه جای کمتری را در خانه اشغال میکنند و قیمت آنها هم معمولا بیشتر از کامپیوترهای شخصی ست.
نخستین تصمیم این است که کدام از این ها به دردتان میخورد. پیش خود به پاسخ این سوالات فکر کنید: آیا میخواهید در رختخواب هم متن بخوانید؟ زیاد به سفر میروید؟ بالکن خانه جایی برای خلوت کردن شماست؟ از همه مهمتر این که اگر پاسخ به همه این پرسشها مثبت است، حاضرید کمی پول بیشتر بپردازید تا این مزایا را داشته باشید؟ اگر آری، شک نکنید که نیاز به یک لپ تاپ دارید و در غیر این صورت یک کامپیوتر شخصی.
اگر واقعا قصد دارید کامپیوتر شخصی رومیزی داشته باشید، پیشنهاد می کنم یادداشت های «دل و رودههای یک کامپیوتر شخصی» و «چه مانیتوری باید خرید» را بخوانید. همین طور مطلب « ما مواردی را که چشم شما را بازتر میکند جمعآوری کردهایم.
اما اگر پایتان را توی یک کفش کردهاید تا لپ تاپ بخرید. به شما به خاطر این که میتوانید بدون دغدغه سفر کنید و کامپیوتر خود را با خود ببرید، یادداشتهای شخصی بنویسد و همواره با دوستان و اقوام و آشنایان در ارتباط باشید. فرقی نمی کند چه تصمیمی گرفتهاید، اما به شما برای انتخاب آگاهانهتان تبریک میگویم. میتوانید با مقایسه قیمت و امکانات و البته در مرحله بعدی، توجه به زیبایی و خوش دستی لپ تاپ، به راحتی بر اساس بودجه تان یکی را برگزینید و به خانه ببرید. فقط، گارانتی فراموش نشود.
مطالب مرتبط در خودنویس: