
مانیتورت چند اینچه؟
اندازههایی که مانیتور با آن سنجیده میشود، همان معیارهایی ست که برای اندازهگیری تلویزیون خانه استفاده میکنیم.
این که میگویند فلان مانیتور ۱۵ یا ۲۰ اینچ است، دقیقا مثل تلویزیون است. این اندازه مربوط به طول وتر (خطی که مثلا نقطهی بالای راست مانیتور را به خط پایین سمت چپ آن وصل میکند) بر اساس واحد اینچ (بیش از دو سانتی متر) است.
جالب این است که مانیتورهایی که در بازار به نام ۱۵ اینج فروش میرود حدود ۱۳ اینچ و هشت دهم است و مثلا ۱۷ اینچیها معمولا حدود ۱۶ اینچ هستند. به همین خاطر اگر اندازهگیری شما با آن چه اعلام میشود کمی تفاوت داشت نگران نشوید، این عدد کمی هم جنبه تبلیغاتی دارد.
این که فلت نیست!
مساله دیگری که در هنگام انتخاب مانیتور مهم است عمق آن است. مانیتورهای قدیمیتر معمولا دارای عمق بیشتری بودند. این عمق هم در ظاهر بیرونی آن و در پشت آن بود که ظاهری شبیه مکعب پیدا میکردند هم درواقع عمق تحدب (برآمدگی) صفحه نمایش آن است.
اگرچه ظاهر مانیتورهای تخت بهتر است، اما اگر میزکار شما بزرگ است میتوانید به خاطر صرفه جویی بیشتر، به سراغ مانیتورهای قدیمیتر و حتا دست دوم بروید. اما حواس تان به این باشد که خیلی از آنها چشم را بیشتر اذیت میکنند و اگر سنی از شما گذشته باشد، چندان گزینه مطلوبی نیست.
موقع خرید مانیتور، خیلیها وانمود میکنند که شما یک مانیتور کاملا تخت میخرید، اما در حقیقت این صفحه بیرونی آن است که تخت (سوپر فلت) است و داخل آن شیشهای با تحدب کم قرار دارد. این مساله با کمی دقت در هنگام خرید و با چشم غیر کارشناسی شما هم قابل تشخیص است.
«ال سی دی»ها تکنولوژی قدیمیتری دارند اما کاملا مناسب هستند. اگر میخواهید برق کمتری مصرف کنید و البته تصاویری در حد خیلی بالاتر داشته باشید «ال ای دی»ها پیشنهادهای تازه بازار کامپیوتر به شماست.
این پیکسل پیکسل که میگن چیه؟
رزولوشن کلمهای است که کاربرد زیادی در خرید مانیتور دارد. این کلمه به معنای وضوح است. این طور فرض کنید که مانیتور شما از نقاط کوچک زیادی تشکیل شده که هر چه این نقاط تعدادشان بیشتر و اندازهشان کمتر باشد تصویر واضحتری را عرضه میکنند. این نقاط کوچک پیکسل نامیده میشوند. به عنوان نمونه بیشتر مانیتورهای ۱۵ اینچ بازار، نهایت وضوح شان ۱۰۲۴ پیکسل در ۷۶۷ پیکسل است. اگر میخواهید تصاویر با کیفیت تری ببینید نیازی نیست که حتما پول بیشتری برای خرید یک مانیتور معروفتر بپردازید، کافی است دقت کنید تا وضوح بیشتری را حتی از مانیتور ارزانتر تحویل بگیرید.
اگر کار گرافیکی نمیکنید یا مثل من، شیفتهی بازیهای گرافیکی نیستید، ممکن است مانیتوری با وضوح نسبی کمتر هم برای شما کافی باشد. نگران بازیهای فکری و جذاب ساده نباشید، با این مانیتورها میتوانید ساعتها خود را سرگرم کنید.
نکته دیگر، سرعت بازیابی تصویر است. مهم تر از رنگ مانیتور و شیک بودن آن، این است که در مشخصات این دستگاه، این سرعت حداثل ۷۰ هرتز باشد. چرا که سرعت پایین تر از آن، باعث میشود که چشم شما آسیب ببیند.
بعضی از فروشندگان مانیتور، در این زمان، یک بازی تبلیغاتی میکنند. مثلا میگویند که سرعت بازسازی این مانیتور حدود ۸۵ است. این عدد میتواند خیال هر خریدار ساده دلی را راحت کند که جنس خوبی میخرد اما نکته آن این جاست که این عدد در هنگامی درست است که وضوح تصویر مانیتور روی همان حداقل باشد. چیزی که باید دقت کنیم این است که بیشترین سرعت بازسازی تصویر، با بیشترین وضوح در دسترس باشد.
از نظر سلامتی، استفاده از مانیتور مثل تماشای تلویزیون، موجب میشود شما کمتر پلک بزنید. این کمتر پلک زدن، سوزش چشم را در پی میآورد. اما هنوز هیچ تحقیق علمی ای ثابت نکرده که خود مانیتورها دارای اثرات جانبیای روی سلامتی بدن و به ویژه چشمها هستند. البته «ال سی دی»ها به طور کلی از مانیتورهای قدیمی بهتر هستند و «ال ای دی»ها هم کمتر نور مزاحم دارند. به همین خاطر اگر فامیلی دارید که در انباریشان یک مانیتور سالم دارند، ممکن است این مانیتور به خوبی کار کند اما دارای لرزش تصویر باشد یا برای مثال ارتعاشات آن بیشتر باشد. بیرون کشیدن مانیتور از انباری، اگرچه رفاقت و حسین نیت پیشنهاد کننده را ثابت میکند، اما سلامت چشمان شما را تضمین نمیکند.
مانیتورم چیا داشته باشه؟
اسپیکر(بلندگو): بعضی از مانیتورها، اسپیکر دارند که درون آنها تعبیه شده. معمولا باید پول بیشتری برای این مانیتورها داد. جای کمتری اشغال میکنند و گاهی ظاهری فریبنده دارند. اما این جا دو مشکل وجود دارد. یکی این که اگر زمانی اسپیکرتان خراب شود، ممکن است نسبت به کل مانیتور بددل شوید یا اگر از صدای آن راضی نباشید، خرج اضافی روی دستتان گذاشته است.
پورت یو اس بی: بعضی از این مانیتورها دارای پورت «یو اس بی» اضافی و مستقل هستند. این نوع مانیتورها، هم گرانتر هستند هم خیلی امکان تازهای در اختیارتان نمیگذارند، این روزها تلویزیونهای مدرن خود به دوربین و بقیه وسایل وصل میشوند و تصویرهای روی آنها را به شما نمایش میدهند. چه نیازی است تا پول بیشتری صرف کنید و علاوه بر بخش اصلی کامپیوتر، یک پورت «یو اس بی» هم روی مانیتور داشته باشید؟ شاید روزی برسد که همه مانیتورها دارای این امکان شوند. آن زمان دیگر میتوانید بدون این که پولهای جیبتان را بشمرید، یکی از اینها برای خود بخرید.
حالا شما با مواردی که باید در انتخاب مانیتور، از هر مارک و برندی مورد توجه قرار دهید آشنا شدهاید. اما مساله دیگر این است که از چه مارکی خرید کنید. در حال حاضر در ایران مانیتورهای زیادی هستند که دارای گارانتی هستند، شما میتوانید فارغ از این که چه سیستمی را برای استفاده سفارش میدهید یکی از این مارکها را خریداری کنید. «ال جی» و «سامسونگ» در بازار به وفور و با پشتیبانی به نسبت خوبی عرضه میشوند. اما یک برند ایرانی هم این روزها، توانسته اقبال خوبی کسب کند.
اگر نگران تحریمها یا افت پشتیبانی برند های خارجی هستید، «فراسو» یک مانیتور ایرانی قابل اعتماد است. اما اگر کیفیت بهتری میخواهید، لازم است کمی بیشتر دست به جیب شوید.
مانیتور چیه؟ بگو سینمای خانگی!
حالا، تصمیم خود را درباره اندازه مانیتور بگیرید، اگر خیلی حساس نیستید و مصرفی معمولی دارید نمایشگر های ۱۹ تا ۲۰ اینچ را انتخاب کنید، اگر در این زمینه حریص ترید، ۲۱ و ۲۲ اینج گزینه خوبی هستند تا وقتی که خانواده میخواهند سریالی شبانه ببینند که علاقه چندانی به آن ندارید بتوانید سراغ فیلم های مورد علاقه خود بروید.
حالا آخرش چند؟
قیمتهای مانیتورهای بازار ایران از نوسان زیادی برخوردار است. نوسانی که این روزها به خاطر تغییر مداوم قیمت دلار، شدیدتر هم شده است. معمولا «سامسونگ» کمی از «ال جی» گرانتر است و برندهای دیگر هم قیمت هایی بیشتر دارند.
قیمتهای مانیتور را میتوانید از طریق سایتهای «چاره» و «دی جی کالا» به صورت روزانه پیگیری کنید.
قشنگشو انتخاب کن!
توصیه میشود کمی هم به زیبایی مانیتورتان اهمیت بدهید. علاوه بر زیبایی آن هماهنگیاش با ظاهر بقیه اجزای کامپیوترتان مهم است. بسته به دکوراسیون اتاقتان هم میتوانید رنگ آن را انتخاب کنید. به هر حال بخشی از روز را در مقابل آن صرف میکنید و بهتر است چیزی را تماشا کنید که دوستش دارید.